🔸 قلعه باستانی ‘زیویه’ سقز که فقط بخش هایی از آن باقی مانده، نه تنها به نامی بی نشان در تاریخ کردستان تبدیل شده است بلکه جهانیان نیز فقط نام آن را شنیده اند و تعدادی از آثارش را در موزه ها با چشم لمس کرده اند.
این اثر که روزگاری شکوه تاریخ چند هزار ساله منطقه را ترجمه می کرد، امروز به دلیل نبود مطالب و آثار علمی از تاریخچه آن به زبان های زنده دنیا مورد بی مهری است و دیری نخواهد پایید که به دست فراموشی سپرده خواهد شد.
🔹 در تمام دنیا امکاناتی که برای مناطق باستانی در نظر گرفته اند بی مانند است و گاها بخاطر یک اثر باستانی ، منطقه به محل گردشگری و توریست پذیر تبدیل شده که موجب اشتغال زایی دهها و بلکه صدها نفر قرار گرفته است .
🔸 در مدت تعطیلات نوروز چهار بار از تپه باستانی زیویه بازدید کردم و هر بار با گردشگران زیادی هم صحبت میشدم متاسفانه نظر اکثر آنها این بود که دیگر به قلعه زیویه نخواهند امد و این برای منطقه بسیار بد است چرا که هیچکدام از امکانات اولیه برای رفاه و آسایش را ندارد .
🔹 اثر باستانی زیویه نیاز به حمایت دارد نیاز به توجه ویژه دارد که از جمله این توجهات میتوان به موارد ذیل اشاره کرد که متاسفانه تاکنون برای قلعه زیویه فراهم نشده است
۱- هتل و یا مهمان پذیر
۲- نماز خانه و سرویس بهداشتی مجهز
۳- بوفه و فروشگاه
۴- ایجاد جایگاه اتراق و اسکان مسافر جهت استراحت از جمله الاچیق
۵- آب آشامیدنی سالم و بهداشتی
۶- تجهیز این مکان به حفاظ مخصوص جهت امنیت جانی برای مسافران
۷- تاکسی های خطی مستقیم به قلعه زیویه
۸- ایجاد پارکینگ
۹- معرفی قلعه باستانی زیویه و شناخت بهتر آن به مردم از طریق تبلیغات رسانه ای و تهیه بروشور
۱۰- تابلو های راهنمای گردشگری به میزان کافی از سمت سقز و تکاب
۱۱- اعتبار ویژه و جهشی جهت توسعه قلعه
بی تردید سخن بسیار و عمل کم است، آنچه که برای این یادگار ماناها باید در سرلوحه دولت باشد تدبیر جهت تسریع در شناخت آن به جهانیان در قالب اختصاص اعتبار جهت انجام کاوش و ثبت گزارش ها و مطالعات آن در قالب کتاب، مجله و … به زبان های زنده دنیا از جمله انگلیسی و فراهم کردن امکانات اولیه برای جذب گردشگر است تا جهان عظمت آن را دریابد
آیا ما آن را دریافته ایم تا جهان آن را دریابد؟